SMALFILM

Vil man bevare sine gamle smalfilm for efterverden, er det en god idé at overføre dem til video, CD eller DVD. Nu har man endda chancen for at de bliver, bedre end originalen De skal overføres via et DV eller Digital8 kamera til computerens harddisk. Når man har fået filmen over på harddisken, kan man ved hjælp af et videoredigeringsprogram rette på farvebalancen og meget mere.

Men først skal filmen overføres til Video kameraet.

Tag et Stykke mat sort Karton i A3 størrelse og klæb et stykke mat hvidt karton i størrelsen 21 x 28 cm. på.

(4:3) midt på det sorte karton. Dette sætter man op på væggen, så det passer i højden med smalfilmsgengiveren.

Sin smalfilmsgengiver sætter man på et bord. Ved siden af bordet og gengiveren stiller man stativet med DV kameraet. De skal stå så tæt ved siden af hinanden for at undgå for stor parallakse forskydning. En TVmonitor forbindes med kameraet. Den Skal man bruge som søger. Hvis man har et Zoomobjektiv på sin smalfilmsgengiver, skal man zoome ind til fuld tele. Derefter skal smalfilmsgengiveren rykkes frem eller tilbage indtil billedfeltet passer med det hvide karton. Når det er gjort, gør man det samme med DV kameraet. Mange nye DV kameraer er udstyret med LCD-skærme. Men man kan ikke stole på at de viser det rigtige billedudsnit. Derfor har man god hjælp, i det billede der vises på TV-monitoren. Det eneste lys i lokalet skal selvfølgelig komme fra smalfilmsgengiveren Det er en god ide at afskærme TV.monitoren, så lyset fra den ikke forstyrre billedet på væggen.

Før man sætter sin film i smalfilmsgengiveren er det en qod ide at efterse, klippene, om de er i orden. Dernæst er det også en god ide at rense sin film for støv og andre urenheder. For at undgå løbende striber og blinkende billeder skal smalfilmsgengiveren være udstyret med en variabel hastigheds kontrol, så den kan køre med 16:66 billeder i sekundet. Blinkende billeder kan skyldes at de fleste smaffilmsgengivere har en 3-fløjet sektorblænde. Det undgås ved at køre 16,66 bilieder i sekundet. Video billedet består af 50 halvbilleder og 3 x 1656 = 50.

Billedet indstilles på øjemål. indstil Videokameraet så det dækker billedet med minimum beskæring. Brug manuel skarphedsindstilling så filmens korn ses tydeligt på TV-monitoren. Hvis man på DV kameraet har mulighed for at stille hvidbalancen manuelt, er det godt. På nogle videokameraer kan man både stille lukkertid og blænde manuelt, Det er en god ting, da man så kan optage smalfilmen flere gange og hver gang med forskellig blænde eller lukkertid. Når man så har overført dem til harddisken kan man bruge de optagelser der er bedst.

Redigering af filmen.

Still-billeder og tekster i filmen kan man lige så godt lave om i redigeringsprogrammet.

Scenerne med still-billederne kan man grabbe i programmet. Og teksterne vil stå lidt skævt og måske også hoppe lidt. Så de vil under alle omstændigheder blive bedre, nar man laver dem i tekstprogrammet der er indbygget i redigeringsprogrammet. I de fleste redigeringsprogrammer kan man også justere for for mørke eller lyse billeder samtidig med at man kan ændre billedernes farvestik.

Den færdige film.

Når man langt om længe er færdiq med sin overførsel og redigering af filmen kan rnan spille den tilbage til DV kameraet eller overføre den til SVCD ved hjælp af en CD brænder. Det bedste resultat får man hvis man er i besiddelse af en DVD-brænder, så er det en god ide, at brænde sin film over på en DVD-RW plade. Hvis man så er tilfreds med resultatet, kan man kopiere den over på en DVD-R plade, DVD-RW pladen kan derefter slettes og bruges til et andet projekt. Det er også en god ide at lave 2 DV bånd, CD'er eller DVD'er og gemme det ene eksemplar hos venner, familie eller i en bankboks.

Dette kan man naturligvis også gøre med de film man har lavet med sit videokamera.

Denne artikel er klippet fra "FOTO og VIDEO".