HDMI

HDMI (High Definition Multimedia Interface) er et proprietært audio/video interface til overførsel af ukomprimerede videodata og komprimerede eller ukomprimerede digitale lyddata fra en HDMI-kompatibel kildeenhed, som f.eks. En displaystyring til en kompatibel computerskærm, videoprojektor, digitalt TV eller digital lydenhed. HDMI er en digital udskiftning til analoge videostandarder.

HDMI implementerer EIA/CEA-861 standarderne, som definerer videoformater og bølgeformer, transport af komprimeret og ukomprimeret LPCM audio, hjælpedata og implementeringer af VESA EDID. CEA-861 signaler båret af HDMI er elektrisk kompatible med CEA-861 signalerne, der anvendes af den digitale visuelle grænseflade (DVI). Der kræves ingen signalkonvertering, og der er heller ikke et tab af videokvalitet, når der bruges en DVI-til-HDMI-adapter. CEC (Consumer Electronics Control) gør det muligt for HDMI-enheder at styre hinanden, når det er nødvendigt, og giver brugeren mulighed for at betjene flere enheder med en håndholdt fjernbetjeningsenhed.


Flere versioner af HDMI er blevet udviklet og implementeret siden starten af teknologien, men alle bruger det samme kabel og stik. Ud over forbedret lyd- og videokapacitet, ydeevne, opløsning og farverum har nyere versioner ekstra avancerede funktioner som f.eks. 3D-, Ethernet- dataforbindelse og CEC (Consumer Electronics Control) -udvidelser.

Produktion af HDMI-produkter fra forbrugere startede i slutningen af 2003. I Europa er enten DVI-HDCP eller HDMI inkluderet i HD-klar-mærkningsspecifikationen for TV-apparater til HDTV, formuleret af EICTA med SES Astra i 2005. HDMI begyndte at vises på forbruger HDTV i 2004 og videokameraer og digitale stillbilleder i 2006. Fra den 6. januar 2015 (tolv år efter udgivelsen af den første HDMI-specifikation) er over 4 milliarder HDMI-enheder blevet solgt.