Grundregler

 1. CHECK ALTID UDSTYRET
  Undersøg om udstyret virker. Kamera, lydoptager, mikrofon, lys og især batterier. Har du forlængerledning til lys? SD-kort nok?

 2. HOLD KAMERAET ROLIGT
  Lær at føre et stabilt håndholdt kamera. Eller endnu bedre, brug stativ. Brug korte brændvidder f.eks. under 25 mm. Brug kun zoom, panorering og tiltning meget moderat.

 3. GÅ TÆT PÅ MOTIVET
  Gå tæt på motivet, så kun de relevante billedinformationer er med. Pas på ikke at leve for meget med i optagelsen. Kig ikke alene på hovedmotivet - vær opmærksom på billedets kanter og hjørner. Kunne du ikke gå lidt tættere på? Nærbilledet skal bruges meget!

 4. SE OPTAGELSEN
  Den store fordel ved video, er at man umiddelbart efter kan se optagelsen. Brug den mulighed og lav sekvensen om, hvis billederne er uskarpe. Hvis motivet er for fjernt. Hvis billederne er rystede. Hvis der er dårlig lyd! o.s.v. Hvordan kan du gøre det bedre?

 5. EN ANDEN LYD
  Husk at overveje om du skal optage en alternativ lyd der kan bruges i stedet for den oprindelige lyd. Det er en måde at forstærke videofilmens udtryk på. Den direkte synkrone lyd fra selve videooptagelsen er ikke altid den bedste.